dijous, 2 de maig del 2013

Pàncrees


El pàncrees se situa a la cavitat abdominal, sota l`estómac.
Es divideix en quatre zones:
-Cap: porció envoltada pel duodè, a la part descendent.
-Coll: uneix el cap i el cos. Se situa anterior als vasos artèries i venes.
-Cos: continuació del coll. La part anterior del cos contacta amb la base de l'estómac, mentre que la posterior es relaciona amb l'aorta, l'artèria mesentèrica superior i el ronyó.
-Cua: part de punta del pàncrees.El pancrees secreta dos hormones : La insulina i el glucagó.

-Insulina: La insulina és sintetitzada a les cèl·lules beta dels illots de Langerhans del pàncrees, alliberada quan es detecta algun dels diversos estímuls que existeixen, que inclouen la ingesta de determinades proteïnes i de glucosa. Els aliments produeixen glucosa i per això fan augmentar els nivells de glucosa en sang, de manera que s'allibera insulina. Després, a les cèl·lules diana s'inicia un senyal de transducció que comporta l'augment de la captació de glucosa i el seu emmagatzematge. Finalment, la insulina secretada es degrada i finalitza la resposta. L`òrgan diana son les cèl·lules musculars de l'organisme

                                                               
-Glucagó (GCG) : El glucagó és una hormona peptídica de 29 aminoàcids que actua en el metabolisme dels hidrats de carboni. Aquesta hormona és sintetitzada per les cèl·lules del pàncrees en els illots de Langerhans.
És una hormona que eleva el nivell de glucosa en la sang, el contrari a la insulina que el baixa.. L`òrgan diana es el fetge.

                                                              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada